Posted by Airsoftteam Black Stars onĀ Saturday, May 25, 2019
Wat is airsoft?
Airsoft is een militaire simulatie strijd tussen 2 of meerdere teams. Deze teams nemen het een hele dag op tegen elkaar in een fictieve strijd. Het is de bedoeling dat de realiteit zo dichtbij mogelijk benaderd wordt: de kleding, de omgeving, werken in teamverband en natuurlijk de wapens. Al deze zaken dienen er zo realistisch mogelijk uit te zien! Airsoft is sinds 2013 een legale sport in Nederland. Het is sindsdien ook toegestaan om airsoftapparaten in bezit te hebben. De regeling wapens en munitie definieert een airsoftapparaat als een lucht-, gas-, of veerdrukwapen met een maximumschotkracht van 3,5 joule, welk wapen voor wat betreft zijn vorm en afmetingen een sprekende gelijkenis toont met vuurwapens.
Beginnen met airsoft
Leuk al die verhalen en video's op YouTube, maar wil je niet liever zelf spannende airsoft missies beleven? Airsoft zit vol met adrenaline, actie en sensatie. Wil je ook de strijd aangaan? Lees dan onderstaande spelregels om je klaar te stomen voor je eerste missie.
Basis spelregels
Om in Nederland en België te kunnen airsoften is het verplicht om aan een aantal voorwaarden te voldoen:
- Minimale leeftijd 18 jaar
- Deze leeftijd geldt ook voor het huren van benodigdheden of als je mee wilt gaan als introducé.
- Vergunning aanvragen bij de NABV (dit geldt alleen in Nederland)
Let's start!
Fps in belgie
aeg en hpa = 350 Fps + 10 marge
DMR = 450 Fps
snipers bolt action en hpa max 500 Fps
Er gelden een aantal aanvullende regels als je begint met airsoften:
Het is verplicht om airsoftapparaten/replica’s te vervoeren in een koffer, foedraal of een tas die afsluitbaar moet zijn. Airsoftapparaten moeten ten alle tijde achter slot en grendel bewaard worden. Je mag je replica thuis onderhouden en testen, hierbij moet je rekening houden dat dit uit het zicht van omwonenden gebeurd. Geschrokken buren die de politie alarmeren is namelijk het laatste wat je wil. Want vooralsnog houdt de politie er geen rekening mee of het om airsoft apparaten gaat. Zo'n melding wordt altijd serieus genomen waarbij men in eerste instantie uitgaat van een echt wapen. Daar handelen ze uiteraard ook naar! Airsoftapparaten moeten ook uit het zicht van mensen zijn die voor je huis langs lopen. Als je met je replica onderweg bent dan gelden de volgende regels:
- van en naar een event
- van en naar een winkel
- van en naar een grens.
Het is mogelijk om met je replica naar een teamgenoot of een vriend te gaan, echter moet je op dat adres wel eerst een privé event aanmaken op de website van de NABV. Het is belangrijk om te weten dat je zonder tussenstops van en naar deze locaties gaat. BB's en magazijnen hoeven niet gescheiden vervoerd te worden volgens de wet. Het magazijn mag er NIET in zitten tijdens vervoer.
Aanvullende regels:
Leden mogen zelf airsoftapparaten invoeren, mits ze geregistreerd staan bij de airsoftvereniging. Aangezien de replica's die bij airsoft worden gebruikt bijna niet te onderscheiden zijn van echte wapens, zijn ze niet overal legaal. In vrijwel heel Europa, de Verenigde Staten en Azië zijn deze BB-guns legaal, meestal alleen voor mensen ouder dan 18 jaar. Deze zijn ook beschikbaar voor minderjarigen met toestemming van een van de ouders.
In Duitsland en Luxemburg is het alleen legaal om te schieten met een volautomatisch airsoftapparaat als de kinetische energie van het projectiel minder dan 0,5 Joule bedraagt. Meer dan 0.5 Joule is toegestaan bij semiautomatische apparaten. Ook moet er een f-markering op de replica staan. In het Verenigd Koninkrijk is er een snelheidslimiet van 360 fps (voet per seconde) voor een AEG en 520 fps voor een sniperreplica. In Finland, Hongkong, België en de meeste andere landen is het verboden een replica in de openbare ruimte (op straat) zichtbaar te vervoeren of te dragen.
Airsoft uitrusting
Als je begint met airsoft is het minimale wat je nodig hebt een veiligheidsbril (dit is verplicht) en een apparaat (zonder replica ben je natuurlijk nergens). Je mag zelf bepalen in welke kleren je gaat airsoften. Het beste en meest passende is natuurlijk camouflage kleding, in andere kleren zal je sneller opvallen en dat is nou net niet de bedoeling. We hebben een handige gear-lijst samengesteld die de gemiddelde airsofter goed kan gebruiken. Met onderstaande spullen heb je een goede beginners uitrusting.
-Veiligheidsbril;
-Replica;
-Een aantal extra magazijnen;
-Pouches voor de magazijnen;
-Minimaal één extra accu;
-Schoenen die goede ondersteuning bieden;
-Camouflage shirt en jas;
-Camouflage broek;
-Camouflage pet, een muts of een helm;
-Veldfles aan een riem of vest. Als alternatief een camel bag (waterzak die je op je rug draagt);
-Tactisch vest of harnas om de magazijntassen en de veldfles aan vast te maken.
Als je eenmaal bent begonnen met airsoften, zul je vanzelf zien wat je nog mist (je wilt natuurlijk zo compleet mogelijk het veld op).
Airsoft apparaten/ replica's
Zonder een replica ben je dus nergens. Het is belangrijk om goed op de benaming te letten: apparaat of replica. Het is niet toegestaan om het een wapen te noemen. BB's (biologisch afbreekbare balletjes) zijn in veel verschillende soorten, maar in Nederland is een replica gebonden aan één type projectiel, namelijk: 6mm, biologisch afbreekbare BB’s.
Alles wat een andere maat BB kan schieten, wordt niet beschouwd als replica en valt dus niet onder het lidmaatschap van de NABV.
Het normale gewicht van een 6mm BB ligt tussen de 0.20 en 0.46 gram.
We willen je graag er nog even goed op attenderen dat de BB’s welke je aanschaft daadwerkelijk biologisch afbreekbaar is. Bij sommige fabrikanten is het namelijk nog onduidelijk of ze biologisch afbreekbaar zijn.
Aanschaffen replica
Daar sta je dan, in een airsoft shop of je kijkt rond in een webshop. Zo veel verschillende replica's... maar welke moet je nou hebben?
Wij hebben de 4 meest voorkomende typen replica's voor je op een rijtje gezet:
- AEG (Automatic Electric Gun)
- GBB (Gas Blowback)
- Spring Powered (handmatige airlift replica)
- HPA (High Pressured Air)
Oké, dit weet je nu. Maar hoe maak je nou een goede keuze en koop je een replica wat bij jou past?
AEG (Automatic Electric Gun)
AEG's hebben een elektromotor wat wordt gevoed door een accu. BB's worden bij elke schot automatisch afgevuurd waarbij je niet na elke schot opnieuw hoeft te laden. De AEG is in vergelijking met andere systemen onderhoudsvriendelijker. In aanschaf zijn AEG’s over het algemeen wat goedkoper dan een GBB, vooral de magazijnen zijn veel goedkoper. Nog een voordeel van een AEG is dat deze apparaten vrij makkelijk te upgraden of te downgraden zijn. De nadelen van een AEG zijn dat het geluid niet echt realistisch te noemen is en dat je een vrijwel te verwaarlozen terugslag hebt. Dit is uiteraard te compenseren door een EBB (Electric Blowback) of een amplifier: deze veranderen het geluid een beetje en zorgen ervoor dat je een “kick” krijgt, en werken bij de ene beter dan bij de ander.
De PTW (Professional Training Weapon) is een apparaat dat gebruikt wordt door verschillende instanties als goedkope oplossing om te kunnen trainen met de juiste dimensies en ‘feel’ van het echte werk. De PTW wordt door sommige mensen gezien als het ultieme airsoft apparaat, zowel in looks en feel als in prestaties. De aanschafprijs van een PTW is wel hoog.
GBB (Gas Blowback)
De Gas Blowback is wat realistischer dan een AEG. Dit komt vooral door het geluid en de terugslag. Zo klinkt het geluid wat meer als een echte schot dan bij een AEG replica. En de kick wordt geproduceerd door gas dat ontsnapt in een bepaalde richting. Dit platform kan je upgraden, maar je hebt wel enige kennis van het apparaat nodig. De nadelen van een GBB zijn dat ze slechter gaan werken naarmate het koeler wordt buiten, de effectieve temperatuur varieert per gastype, maar over het algemeen is 15°C tot 25°C een reële waarde waarop een GBB effectief is. Gelukkig zijn er in de loop der jaren verschillende gas soorten ontwikkeld om meer consistentie (ROF) te krijgen en beter te werken in koudere omstandigheden. Ondanks deze nadelen zul je toch veel mensen rond zien lopen met een GBB sidearm, vaak omdat de elektrische variant van een AEP (Automatic electric pistol) nogal te wensen overlaat op het gebied van accuraatheid, realisme en kracht.
Bij de GBB sidearm beweegt de slede ook daadwerkelijk naar achteren, wat voor de terugslag zorgt. Dit is uiteraard realistischer dan wanneer de slede stil blijft liggen, wat bij de AEP het geval is. Je hebt ook gas powered pistols zonder blowback.
Spring Powered
Deze variant wordt vooral teruggezien als sniper rifles en shotguns, die een BB af kunnen schieten door het handmatig spannen van een veer (weet je nog, toen je op de kermis het schietspelletje deed...). Voor een sniper rifle is dit een goed systeem, gezien een sniper in het echt ook niet volautomatisch schiet. Voor een automatisch platform, is dit vanzelfsprekend een slechte optie.
Deze variant zal je buiten een sniper rifle of shotgun, vrijwel niet zien.
HPA (High Pressured Air)
HPA is een techniek wat vanuit paintball is overgewaaid naar airsoft. HPA's zijn replica's die werken op perslucht of soms op CO2. Dit zorgt ervoor dat de BB's door middel van luchtdruk worden afgevuurd. In de meeste gevallen zie je dat replica's schieten middels een batterij, gearbox met cilinder en een motortje. Bij HPA worden deze 3 onderdelen vervangen voor een gastank en een engine die gehele gearbox vervangt of alleen de cylinders (de gears worden wel verwijderd). Je kunt dus overgaan naar een HPA, vrijwel elke replica kan omgebouwd worden naar een HPA. Naast een replica heb je ook een HPA Engine, HPA-tank, regulator met slang en een kleine batterij (7.4 volt) nodig. Laat je hierover goed informeren.
BB’s
Voor airsoft in Nederland worden uitsluitend de biologisch afbreekbare BB’s, 6mm in doorsnede gebruikt. Andere BB’s zijn niet toegestaan.
Let op! Een apparaat met een andere diameter dan 6mm is volgens de wet GEEN airsoft apparaat.
Gear
Als beginnende airsofter heb je natuurlijk ook gear nodig. Hierbij kun je denken aan je camouflagepak, veiligheidsbril en eventueel een tactisch vest.
Veiligheidsbril
Om je ogen goed te kunnen beschermen is het hebben van een goede bril een must. Dit is het enige wat echt verplicht is.
Er bestaan verschillende soorten brillen, ook mesh brillen. Een mesh bril heeft een stalen gaas, in plaats van glas. Een nadeel van een mesh bril je ziet minder dan door conventionele glazen. En met een beetje pech, zie je ook bijna niks meer als de zon er onder een bepaalde hoek inschijnt. Volgens de officiële regelgeving van de NABV moet er onder een mesh mask te allen tijde een goede veiligheidsbril gedragen worden. Dit omdat een BB met hoge snelheid uit elkaar kan spatten op je mesh mask en in je oog terecht kan komen.
Daarnaast moet een veiligheidsbril minimaal voldoen aan de EN166 norm. Wij raden je aan om je voor de aanschaf van je veiligheidsbril hierover heel goed te laten informeren.
Camouflagepak
Er bestaan verschillende soorten camouflagepatronen. Hieronder geven we de meest gedragen en voorkomende camouflage patronen aan. Elk patroon is namelijk per omgeving verschillend. Een camouflage patroon wordt vaak gekozen aan de hand van de samenstelling van je omgeving waar je op dat moment speelt (te denken bos, gebouw etc.). Het is namelijk de bedoeling van camouflage om door toepassing van kleur, tekeningen en vorm objecten of personen onzichtbaar te maken tegen de achtergrond. Daarbij is vaak het verschil in camouflage al goed te zien. ACU is een echte stadscamouflage, want grijs valt vaak erg op in het groene bos. Daarvoor is e Woodland dan weer erg geschikt. Zo kun je al zelf bepalen in wat voor omgeving je het meeste zal vertoeven en daarop je camouflage aanpassen.
Schoenen
Goede stevige schoenen zijn aan te raden. Airsoft velden zijn niet gemaakt van een strak stuk gras. Je zult dus ongetwijfeld over plekken komen waar je over kan struikelen. Het is dus belangrijk om hier niet op te bezuinigen.
Tactische Gear
De tactische gear is bedoeld om je game-play zo efficiënt mogelijk te maken.
Het meest voorkomende is het tactisch vest. Maar je hebt ook tactische gear voor bijvoorbeeld aan je been en arm. Laat je hierover goed informeren.
Hydratatie
Het is heel belangrijk om goed te drinken bij airsoft. De nodige inspanning zorgt voor veel vochtverlies. Het is dus belangrijk om een veldfles, een flesje water of een camelbag bij je te hebben. De camelbag kun je bijvoorbeeld op je rug hangen, dit zou je dus ook aan je tactische vest kunnen monteren.
Hoofd
Een airsoft cap is handig voor camouflage doeleinden. Maar niet alleen daarvoor, het biedt natuurlijk ook bescherming voor je hoofd bij een eventuele treffer. Voor een complete gear zijn er ook helmen, maker, mesh maskers enzovoorts.
Een mesh mask is net als bij een mesh bril een stalen gaas, maar dan in de vorm van je gezicht. Waar een half mesh mask alleen je gezicht onder je bril beschermt, biedt een full mesh mask bescherming voor het hele hoofd. Let wel: onder een mesh mask moet je altijd een veiligheidsbril dragen.
Je eerste airsoft skirm
Je gear is compleet, je hebt je replica aangeschaft. Dan is het nu natuurlijk tijd voor je eerste airsoft skirm! Je wilt tijdens je eerste airsoft game natuurlijk niet direct uit het spel geschoten worden. Als je wel eens paintball of lasergame hebt gespeeld zal airsoft redelijk bekend aanvoelen. Voor een correcte deelname van de skirm gelden er een aantal spelregels.
- Bij aankomst van de skirm, is het aan te raden om niet je gehele camouflagepak al aan te hebben. De meeste organisatoren vinden dit niet zo leuk en het is officieel niet eens toegestaan. Je kunt je gewoon op locatie omkleden.
- Als je je pak eenmaal aan hebt, begin je met het voorbereiden van je replica.
- Accu erin stoppen, magazijnen vullen, de richthulpmiddelen erop zetten en eventueel nog de sling aanhaken. Wat je ook doet, laat je apparaat op SAFE staan en stop NOOIT je magazijn in je apparaat in de safety zone.
Bij iedere organisatie verschillen de standaardregels, maar de FPS (Feet per Second) regels voor een skirm zijn vastgelegd door de NABV:
- Volautomatisch: 360 FPS
- DMR single shot met 2 second delay: 450 FPS (let op: organisatoren kiezen er soms voor de single shot op 360fps te limiteren)
- Sniper bolt action: 500 FPS
Je mag niet meespelen als je apparaat harder schiet dan hierboven genoemd. Dit geldt al vanaf 1 fps meer. Op locatie waar je gaat airsoften krijg je altijd een briefing over de game (welke opdrachten etc.)
Algemene regels
- Minimale schootsafstand varieert, meestal tussen de 3 a 5 meter.
- ‘Pang regel’; op afstanden korter dan de minimale schootsafstand kun je iemand ‘pangen’. Dat wil zeggen je replica richten en luid ‘Pang’ roepen. Dit telt als een hit.
- ‘Blind Fire’ is niet toegestaan, dat wil zeggen je moet van je richtmiddelen gebruik maken. Alleen je loop om een hoekje steken en schieten mag niet i.v.m. de veiligheid.
- Geen magazijnen in je replica op de safety zone. Schiet een paar keer voor je met je ongeladen replica naar de safety zone gaat om alle BB’s uit je replica te halen.
- Altijd je bril ophouden in het veld. Dus ook als hij beslagen is! Kun je echt niet verder of is je bril kapot, roep dan ‘Blind Man’ en het spel wordt stilgelegd zodat je naar de safety zone kan.
- Let er op waar je je loop op richt, ongeacht waar je bent. Je loopt moet altijd naar beneden richten. En vooral in de safety zone!
Marhsalls / Fair Play
Bij een onduidelijke situatie, neem beide je hit en praat het later uit.
Beschuldig iemand niet te snel van het niet nemen van hits of pangs. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom iemand zijn hit niet heeft gemerkt. Als je een probleem hebt met een speler waar je persoonlijk niet uit komt, wordt niet boos maar bespreek het met een Marshall. Marshalls hebben altijd gelijk. Weet je niet helemaal zeker of je geraakt bent? Neem toch je hit.
Tip: Als je in een CQB-veld speelt, heb je veel hoekjes, etc. Als je gehit bent en terugloopt kun je bij het omgaan van een hoek ‘Dead Man Walking’ roepen zodat men weet dat er een gehitte speler langs komt. Dat voorkomt onnodig BB’s happen. Je kunt ook met je veiligheidshesje om de hoek wapperen voordat je doorloopt. Het bovenstaande is basiskennis. Houd je er ook écht aan om frustraties en problemen te voorkomen.
Ben je gebrieft? Let's play the game!
Het is de eerste keer heel normaal om je als een ware actieheld te voelen en dus ook zo het veld te betreden en te gaan rennen, je gear, je replica.. geeft natuurlijk een ongelooflijke kick! Maar, gedraag je niet als een actieheld. Dit kan zelfs leiden tot frustraties bij je teamgenoten omdat je met ondoordachte acties het tactisch voordeel van je team kunt verprutsen. Airsoft is een teamsport. Sluit je aan bij je team. Probeer dus ook goed met elkaar samen te werken. Probeer met ze op te trekken zodat je als één groep ergens aankomt en dus meer mankracht hebt. Iemand die los door het bos loopt is sneller uitgeschoten dan een groep personen. Communiceer daarnaast ook met elkaar zodat je weet wat je kunt verwachten. Als je weet dat je net de laatste teamgenoot bent gepasseerd kun je er van uit gaan dat je alleen nog maar tegenstanders tegenkomt, dit scheelt weer het identificeren. Blijf dus alert.
Heb je nog geen team? Er zijn teams die enthousiaste leden zoeken zodat ze je op gang kunnen helpen. Je kunt dan bijvoorbeeld een dagje meespelen of trainen met het team.
Communiceren tijdens een skirm
Je zult uiteraard tijdens een skirm ook moeten communiceren met je teamgenoten. Meestal wordt er gebruik gemaakt van handsignalen, maar je ziet ook steeds vaker dat mensen een portofoon hebben. Een portofoon kan ook heel handig zijn als je gehit bent. Hierdoor kun je snel je team weer terugvinden.
DEAD MEN DON’T TALK. Als je gehit bent, houd je je mond dicht tot je weer in je spawn zone bent. Dus niet tegen teamgenoten gaan roepen waar de enemy zich bevindt als je gehit bent. Dat mag je alleen doen als je nog ‘in leven’ bent.
Een portofoon is dus handig, maar niet verplicht. Het ligt er ook aan op welk veld je speelt. Op sommige velden kunnen de opdrachten complex zijn, waarbij het veld ook nog eens groot is. Met een portofoon heb je een beter beeld wat er zich verder in het veld afspeelt.
Er zijn teams die zéér tactisch en zo realistisch mogelijk spelen, ook wel de MIL-SIM teams genoemd. Deze gaan voor volledige MILitaire SIMulatie. Dat wilt zeggen dat (vaak) de outfit tot in de detail is gebaseerd op een bestaande eenheid uit de echte wereld. Denk hierbij aan Delta Force, Commando’s en bijvoorbeeld een SWAT-eenheid.
Disciplines